Google'ın modular sistem akıllı telefon projesi Project Ara için kullanılacak işlemciler yani çipsetler belli oldu. Nvidia ve Marvell'ın işlemcilerinin kullanılacağı artık kesin.
Project Ara |
Akıllı telefonların özellikle Android ekosisteminde, toplama bilgisayarlara benzemeye başladığını görüyoruz. İşlemciyi Qualcomm'dan, MediaTek'ten ya da başka bir üreticiden alan firma, parçaları bir araya getirip başka bir firmaya ya da kendisi üreterek piyasaya sunuyor. Zaten işletim sistemi de Google'ın olduğu için pek bir AR-GE masrafına da gerek kalmıyor.
Kullanıcılar da telefonlarını yenilemeleri için en büyük sebep, işlemcinin zamanla yetersiz gelmesi. Peki sadece işlemciyi yenilemek istemez miydiniz?
Google Project Ara'yı anlamak...
Google Project Ara esasında bunu hedefliyor. Telefon modular sistem ve istendiği şekilde yani ekosistemin desteklediği parçalarla yenilenebilecek. Siz ileride daha güçlü bir işlemci takarak, telefonunuzu güncelleyebileceksiniz. Ya da daha yüksek mili amper değerlerine sahip bir batarya takabileceksiniz.
Google, Nvidia ve Marvell ile anlaştı!
Google, Project Ara'da kullanmak için iki büyük çipset üreticisiyle anlaştı. Bunlardan biri Tegra K1 ile şimdilik performans lideri olan Nvidia, bir diğeri de adı belki ülkemizde az duyulmuş olan ama uzun yıllardır çipset konusunda uzman bir marka olan Marvell.
Project Ara'da Marvell'ın Armada PXA1928 ve Nvidia'nın Tegra K1 işlemcisi kullanılacak. Armada PXA1928, ARM Cortex A53 mimarisini kullanan ve 1.5 GHz hızında çalışan 4 çekirdekten gücünü alıyor. Donanımsal olarak 64 bit destekleyen işlemci, Bluetooth 4.1 ve 4G / LTE gibi teknolojileri de destekliyor.
Full HD ekran ve Full HD video kaydı gibi özellikleri destekleyen grafik işlemcinin bulunduğu PXA1928 daha uygun fiyatlı bir çözüm olacak.
Üst seviyede ise hepimizin bildiği Nvidia Tegra K1 işlemcisi kullanılacak.
Google'ın Project Ara MDK 2.0'ı bu iki SoC üreticisiyle beraber çalışarak çıkaracağı biliniyor. Şimdilik gözüken Sprial 2 tasarımı üzerinde çalışacak olan geliştiriciler, parçaların birleştiği Spiral 3 tasarımı üzerinde de çalışmalar sürdürülüyor.
Büyük ihtimalle 3. seviyeye çıktığında ürün, son kullanıcılar nezninde kullanılabilir olacak. Bakalım Google, Project Ara'yı 2015 - 16 gibi hayata geçirebilecek mi?
Kaynak:SDN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder