19 Ocak 2016 Salı

Türkiye Sanal Gerçeklikte Fark Yaratacak.

Dünyanın önde gelen oyun geliştiricilerinden Crytek, VR First programının ilk kampüsünü Türkiye'de açtı. SDN ekibi olarak mikrofonumuzu Cevat Yerli'ye uzattık ve düşüncelerini sorduk.

Oculus Rift.vr,vr firts
Oculus Rift
Crytek ve Bahçeşehir Üniversitesi işbirliği ile kurulan Türkiye’nin ilk Sanal Gerçeklik (VR) merkezi ve Crytek’in başlattığı VR First programının global lansmanı bugün Bahçeşehir Üniversitesi Galata Kampüsü’nde gerçekleştirilen basın toplantısında duyuruldu.
SDN ekibi olarak biz de Galata Kampüsü'ndeydik. Mikrofonumuzu ilk olarak Crytek'in kurucusu, Türk oyunculuğunun gurur kaynağı Cevat Yerli'ye yönelttik. YerliCrytek olarak ilk Virtual Reality Lab'i neden Türkiye'de açtığına dair önemli mesajlar verdi. 

Türkiye, sanal gerçeklikte geri kalmayacak

VR First sayesinde Türkiye'nin sanal gerçeklikte hızlı bir gelişim sürecine gireceğini belirten Yerli, bu sayede global anlamda diğer ülkelerin önünde olabileceğimizin de altını çizdi. 
Yerli, daha önceleri de Crytek tarafından geliştirilen oyunlarda, hiç bir karşılık beklemeden Türkçe dublaj desteğine yer vermiş, oyunların 100 TL'ye satıldığı zamanlarda Crysis'i 50TL'ye çok düşük bir kar marjıyla Türk oyun severlerin beğenisine sunmuştu. Cevat YerliVR First'ü ilk defa Türkiye'de hayata geçirerek, ülkesindeki oyun ve teknoloji sektörüne, ne denli önem verdiğini de bir kez daha ispatlamış oldu. 
Bugün gerçekleşen lansmanda gerçekleştirdiğimiz röportajı aşağıdan izleyebilirsiniz. 



Geliştiricilere büyük destek

VR First Merkezi, önümüzdeki 10 yıla damga vurması beklenen ve 2020 yılında 30 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşacak VR teknolojisini kullanarak, yenilikçi fikirlerini hayata geçirmek isteyen genç geliştirici ve girişimcilerin kullanımına açıldı.
İşbirliği kapsamında, Sanal Gerçeklik (VR) teknolojisinin potansiyelini göstererek, farkındalık yaratılması ve VR geliştiricilerin ihtiyaç duyduğu tüm profesyonel donanıma ulaşması amaçlanıyor.
Bahçeşehir Üniversitesi Galata Kampüsü’nde yer alan bu merkezde AMD,Logitech ve MSI gibi büyük firmaların desteğiyle geliştiriciler, son teknoloji donanım ve VR ekipmanları kullanarak CRYENGINE teknolojisi sayesinde projeler geliştirebilecekler.
Başçeşehir cryengine açılışı,vr firts merkezi
Başçeşehir cryengine açılışı

Crytek’in Kurucu Başkanı ve CEO’su Cevat Yerli: “VR First programının ilk adımını Türkiye’de Bahçeşehir Üniversitesi ile atmış olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu merkezden edinilecek bilgi birikimi sayesinde, Türkiye ve dünya çapında diğer akademi kurumlarıyla da işbirliği yaparak, öğrenciler, araştırmacılar ve geliştiricilere VR teknolojisiyle projeler geliştirmelerini sağlamayı amaçlıyoruz.

CRYENGINE'in gücünü kullanacaklar


Günümüz VR teknolojisi, CRYENGINE’in gücünü kullanarak benzersiz ve etkileyici deneyimler sunmamıza olanak sağlıyor. VR First programı kapsamında, VR geliştiricilerinin bu merkezdeki tüm olanakları kullanarak neler ortaya çıkarabileceğini görmek için sabırsızlanıyoruz.” dedi.
Dünyanın birçok ülkesinde açtığı kampüs ve merkezler ile uluslararası bir eğitim kurumu olan Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), bölgenin VR üzerine odaklanan ilk çekim merkezi olacak. 
BAU vr firts merkezi,vr, cry engine,bau
Vr firts merkezi
Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel: “Sanal Gerçeklik (VR) teknolojisinin, eğitim başta olmak üzere birçok alanda kullanılması hatta günlük hayatımızın bir parçası haline gelmesi kaçınılmaz olacaktır. Bahçeşehir Üniversitesi ile Crytek arasındaki işbirliği ile, Türkiye’nin ilk Sanal Gerçeklik Merkezi, BAU İletişim Fakültesi-Galata Yerleşkesinde hizmete girmektedir. Öncelikle; iki kurumun da hedeflerinin kesiştiği oyun tasarımı ve geliştirme alanında deneyim paylaşımı ve transferi yapılacak, bir sonraki adımda ise Serious Games olarak bildiğimiz projeler ile sağlık bilimleri ve eğitim sektörü için oyun içerikli simülasyonlara ve deneyimlere yönelik Ar-Ge çalışmaları devam edecektir. Birlikte geliştirilecek eğitim müfredatları, transfer edilecek bilgi birikimleri ve yapılacak Ar-Ge çalışmaları sadece bu kurumları değil tüm Türkiye’nin sektörel anlamda öğrenmesi, üretmesi ve büyümesi açısından önemli bir itici güç olacaktır.” dedi.

Kaynak:SDN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Back to Home. Back to Top Geliştiren